مهندس امید فانی
کارشناس ارشد
مدیر بخش ثبت و تجاری سازی اختراع
معاونت اموزش، تحقیق و توسعه
کارگروه تخصصی زرین گستر سارینا
لطفا برای مشاهده رزومه کلیک کنید
E mail : sarinaco@yahoo.com
نکات عمده در زمینه تجاری سازی؛
ایجاد شبکه های توزیع برای عرضه کالا، تماس با عمده فروش، خرده فروش، فروشگاههای زنجیره ای، ایجاد فروشگاههای اختصاصی، واگذاری نمایندگی فروش و ...
اجرای یک برنامه تبلیغی کارآمد برای معرفی کالای جدید به خریداران بالقوه
تردیدی نیست که برای تجاری سازی یافته های پژوهشی در همه موارد از روشهای یکسانی نمی توان پیروی کرد. برخی از یافته های پژوهشی مثلاً در بخش پزشکی به گونه ای هستند که تجاری کردن آنها به فرآیندهای پیچیده ای نیاز دارد؛ همچنین با استفاده از برخی روشهای ابتکاری می توان از تعدد مراحل یاد شده کاست.
در اینجا لازم است به این نکته توجه کنیم که از هر 100 ایده نوینی که ارائه می شود تنها یک یا دو ایده ارزش تجاری کردن دارند. ایده های برتر تجاری که از قوه به فعل در می آیند دارای ویژگیهای زیر هستند.
این ایده ها از ارزش افزوده بالایی برخودار هستند.
یکی از مشکلات مهم را برطرف می کنند، نیازهای اساسی یا خواسته مبرمی را برآورده می کنند به گونه ای که شخص آماده است بهای گزافی برای تهیه یا خرید آنها بپردازد.
بازار وسیعی را تصاحب می کنند، حاشیه سود و میزان درآمد زایی آنها بالاست.
در زمان معرفی یا عرضه به بازار به خوبی با امکانات بنگاه عرضه کننده یا تیم مدیریت وی همخوانی دارند و بین درجه ریسک آنها و درآمدی که ایجاد خواهند کرد تعادل برقرار است.
در بین ایده های نوین تولید شده تو سط پژوهشگران، ایده ای از نظر تجاری مفید است که شرایط زیر را دارا باشد؛
1- به سرمایه گذاری اولیه نیازی نداشته باشد.
2- حجم بازاری را که به دست خواهد آورد از لحاظ کمی بتوان محاسبه کرد.
3- نیاز بازار به کالا یا خدمات نوینی که عرضه خواهد شد کاملاً محسوس و قابل درک باشد.
4- به مقدار کافی در دسترس باشد.
5- تولید و عرضه آن به نیروی کار نیازی نداشته باشد .
در اغلب کشورهای توسعه یافته یا قطبهای تجاری دنیا، کارشناسان یا آینده پژوهانی وجود دارد که از طریق تحقیق و بررسی، نیازهای بشر را شناسایی کرده و به پژوهشگران مستقر در دانشگاهها یا مراکز تحقیق و توسعه رهنمود می دهند که برای رفع این نیازها چاره اندیشی کنند.
فهرست برخی از کالاهایی که تولید آنها به تفکر خلاقه و همت پژوهشگران نیاز دارد و از تقاضای بسیار وسیعی هنگام تجاری شدن برخوردار هستند، بر اساس گزارش انجمن آینده نگران حرفه ای عبارتند از؛
1- ابداع فناوریهای جدید برای استفاده بهینه از آب در صنعت و کشاورزی از جمله ساخت فیلترهای بسیار ظریف برای تصفیه آب با بهره گیری از فناوریهای نانو.
2- کنار گذاشتن سیستم فعلی تولید و مدیریت الکتریسیته که به هیچ وجه اقتصادی نیست و جایگزین کردن سیستم توزیع غیر متمرکز الکتریسیته، در حال حاضر ژنراتوری که فرضاً در فاصله چند صد کیلومتری بازار مصرف قرار گرفته است در تمام مدت شبانه روز به فعالیت اشتغال دارد تا برق مورد نیاز شهرهای مختلف را تأمین کند .
در حالیکه می توان از طریق منابعی که از طریق سوختهای تجدید پذیر تغذیه می شوند : مانند انرژی خورشید، باد یا پیلهایی که انرژی در آنها ذخیره شده است : نیازهای واحدهای تولیدی و مسکونی را حسب نیاز تأمین کرد.
مدارک زیر باید ضمیمه اظهارنامه شوند؛
1- توصیف اختراع؛
2- ادعا یا ادعاهای اختراع؛
3- خلاصهای از توصیف اختراع؛
4- نقشه یا نقشهها، در صورت لزوم؛
توجه؛ در مرحله اولیه ثبت اختراع نیاز به ساخت نمونه اولیه قالب و یا دستگاه وجود ندارد و در موارد بسیاری ارائه نقشه فنی واضح و دقیق توسط نرم افزارهای نقشه کشی 3 D Max و AutoCad کافیست، بدین منظور گروه ثبت اختراع سارینا توانایی دارد بصورت مجزا ایده مربوط به اختراع فرد متقاضی ثبت اختراع را طراحی کرده و در اختیار وی قرار دهد. لازم به ذکر است تعرفه دریافتی طراحی نقشه فنی بسته به نوع طرح متفاوت خواهد بود و به صورت مجزا دریافت خواهد گردید.
5- مدارک مثبت هویت متقاضی و مخترع؛
6- درخواست کتبی مبنی بر عدم ذکر اسم مخترع، چنانچه مخترع نخواهد اسم وی ذکر شود؛
7- مدارک مربوط به حق تقدم که باید همزمان با تسلیم اظهارنامه یا حداکثر ظرف 15 روز از آن تاریخ تسلیم شود؛
8- رسید مربوط به پرداخت هزینههای قانونی؛
9- مدارک نمایندگی، در صورتی که تقاضا توسط نماینده قانونی به عمل آید.
تبصره 1- چنانچه اظهارنامه در زمان تقاضا فاقد شرایط مقرر در ماده 11 قانون باشد، مرجع ثبت از متقاضی دعوت خواهد کرد تا از تاریخ ابلاغ ظرف 30 روز اصلاحات لازم را انجام دهد و تاریخ تقاضا همان تاریخ دریافت اصلاحات مذکور خواهد بود. اگر در مهلت تعیین شده اصلاح صورت نگیرد، اظهارنامه کان لم یکن تلقی خواهد شد. این مهلت برای اشخاص مقیم خارج از کشور 60 روز میباشد.
نخستین پرسش قابل طرح Idea Generation یا (تولید ایده) است .مهمترین دستاورد پژوهش را چگونه باید تولید کرد؟ راه های متعددی برای تحقق این هدف وجود دارد؛
مراکز تحقیق و توسعه به روشهای زیر متوسل می شوند؛
1- بررسی نیازهای مصرف کنندگان در گروههای سنی مختلف، در جوامع گوناگون
2- بررسی کالاهای رقبای مهم تجاری و شناخت دقیق نقاط ضعف و قوت آنها
3- به منظور تحقیق پیرامون تولید کالاهایی که فاقد نقاط ضعف مزبور بوده و نقاط قوت آنها بیشتر از نقاط قوت کالاهای رقیب باشد. اعزام نماینده یا پژوهشگر به نمایشگاههای صنعتی یا تجاری که در آنها نوآوریهای تکنولوژیکی عرضه می شود.
4- بازدید مخفیانه از مراکز تولید شرکتهای رقیبی که در موقعیت برتری قرار دارند.
5- جذب نخبگان یا افرادی که ضریب هوشی بالایی دارند به مراکز تحقیقاتی و تأمین کامل زندگی آنان. برای نمونه یادآور می شود که کشور چین در وهله اول شهروندان چینی را که در کشورهای صنعتی به تخصصهای بالایی دست یافته اند شناسایی کرده و همان امکاناتی را که فرضاً در ایالات متحده و اروپا در اختیار آنان است برایشان فراهم می نماید. بدیهی است که درآمدهای ارزی ناشی از تجاری شدن ایده های نوین این افراد به مراتب بیش از هزینه هایی است که در طول سال صرف آنان می شود.
چنانچه نقشه ها، نمودارها، و جداول، بخشی از ضمیمه اظهارنامه اختراع باشند در ترسیم آن ها باید نکات زیر رعایت شوند؛
1- در روی کاغذ بادوام و A4 و با خطوط پررنگ و یکدست مشکی و غیررنگی کشیده شده و ترجیحاً در رسم آن ها از ابزارهای فنی نقشه کشی استفاده شود.
حداکثر حاشیه اوراق به ترتیب از بالا 2/5 سانتی متر از چپ 1/5 سانتی متر، از راست 2/5 سانتی متر و از پایین 1 سانتی متر باشد؛
2- وضوح و شفافیت نقشه ها به نحوی باشد که امکان تکثیر یا تصویر برداری آن میسر شود.
3- تمام عناصر نقشه یا نمودار دارای مقیاس یکسان باشد مگر انکه برای فهم اختراع، برجسته نمودن بخش خاصی از نقشه ها و یا نمودار ضروری باشد.
4- تا حد امکان به صورت عمودی در صفحه قرار گیرد؛ (کلیه مدارک و ضمائم اظهارنامه اعم از توصیف ادعا، خلاصه، نقشه و مدارک مثبت هویت متقاضی (کارت ملی ) و ... به صورت عمودی درصفحه قرارگیرد).
5- اعداد، حروف و نشانه ها به طور روشن ذکر شده و خوانا باشند.
6- شامل نشانه هایی باشد که در توصیف بتوان به انها ارجاع داد.
7- صفحات باید به ترتیب شماره گذاری شده و ترجیحاً نشان دهنده شماره آن صفحه از کل صفحات باشد.
8- هیچ توضیحی نباید روی نقشه ها وجود داشته باشد مگر در مورد جداول و نمودارها.
9- در صورتی که هریک از نقشه ها، نمودارها و جداول در بیش از یک صفحه باشد، کل صفحات باید بدون حذف بخشی از آن ها، شامل نشانه هایی مستقل از شماره صفحات باشد به نحوی که ارتباط و تمامیت قسمت ها را با یکدیگر روشن سازد.